doen: in de omgeving

Natuurlijk genieten in het leukste uitje van Limburg: Kasteeltuinen Arcen!

Kasteeltuinen Arcen

Natuurlijk genieten in het Leukste Uitje van Limburg: Kasteeltuinen Arcen!

In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park heeft meer dan 15 unieke tuinen die zijn aangelegd rondom een historische buitenplaats met een 17e-eeuws kasteel. Naast de prachtige flora en fauna is er volop plezier voor de hele familie! Ga met de kids op speurtocht, bezoek een van onze magische evenementen, wandel op de begaande paden óf net erbuiten en kom tot rust in een van onze horeca gelegenheden. Kasteeltuinen Arcen is in 2016, 2017 en 2018 door Land van ANWB verkozen tot het Leukste uitje van Limburg!

Vanaf zaterdag 6 april 2019 zijn het kasteel en de tuinen weer open voor het publiek met een nieuw seizoen vol prachtige tuinbelevingen en evenementen.

Een lint van tuinbelevingen
Op een wandeling door het park kan genoten worden van geur en kleur in de tuinen, van de vele vijverpartijen en de prachtige uitzichten. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring en varieert in grootte en stijl. Het barokke Rosarium is met 10 gethematiseerde rozenkamers en meer dan 8.000 rozenstruiken het paradepaardje van het park. De subtropische kas Casa Verde is beplant met o.a. vijgenbomen, palmen en cactussen. Slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost Azië. Er zijn ook kleinere gethematiseerde tuinen zoals de Italiaanse tuin, de Japanse tuin of de Moes- & Groentetuin. In de schaduw van het Kasteel bevindt zich de Rododendrontuin met een prachtige collectie Rododendrons.
Bij de aanleg van het park hield landschapsarchitect Niek Roozen rekening met de verschillende seizoenen. Zowel in voorjaar, zomer en herfst is Kasteeltuinen Arcen een bezoek meer dan waard.

Kasteel Arcen
Het kasteel da omringd is door een slotgracht heeft een grootse uitstraling die terugvoert naar de 17e eeuw. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel dat op haar beurt weer werd gebouwd op de restanten van het eerste Kasteel 'Huys den Kamp'. De Bel-etage is historisch ingericht met meubelen en schilderijen, hier beleeft men de geschiedenis van Kasteel Arcen. De kamers op de Bel-etage dienen als expositieruimte voor gethematiseerde bloemsierkunst met wekelijks wisselende thema’s. Op de Van Gelder etage vinden wisseltentoonstellingen en florale shows plaats.

Bourgondische gastvrijheid
Voor Limburgers is gastvrijheid en lekker eten een vanzelfsprekendheid. In het park zijn dan ook verschillende (zelfbedienings-) restaurants, ieder met een prachtig terras. Hier kan onder andere genoten worden van Limburgse vlaai, broodjes, soepen, lunchgerechten of een borrel. Restaurant het Koetshuys serveert ook overheerlijke pannenkoeken. De keuken maakt veelvuldig gebruik van streekproducten. Het is mogelijk om een goed gevulde picknickmand te reserveren en op feestdagen is het mogelijk om te brunchen in de gewelvenkelder van het Kasteel.

Activiteiten
Naast een bezoek aan de tuinen kunnen de bezoekers van het park ook genieten van diverse activiteiten. Tweemaal dagelijks start er een (gratis) rondleiding waar bezoekers zonder vooraanmelding kunnen aansluiten. Tevens is er een audiotour beschikbaar die achtergrondinformatie geeft tijdens de wandeling door de tuinen. In de weekenden is er regelmatig livemuziek op het podium van de subtropische kas Casa Verde en in de Water- en Beeldentuin vind een permanente kunst-expositie plaats.

Bekijk foto's